
Themacursus Chocolade
Van tempereren tot decoreren: tijdens deze cursus leer je in één dag alles wat je nodig hebt om een grote variatie aan chocoladeproducten te maken.
Wat ga je leren?
Voor het verwerken van chocolade moet je hem smelten en op temperatuur brengen, oftewel tempereren. Dat is een technisch klusje, maar oefening baart kunst. Met de praktische tips van de cursusdocent krijg jij de basistechnieken van chocolade onder de knie en kun je eindeloos variëren. Na deze cursus weet jij overal chocolade van te maken!
Je leert onder andere:
- De achtergrond van cacao en chocolade – een beknopte introductie over de herkomst van cacao en structuren van chocolade.
- Tempereren (op temperatuur brengen) – chocolade tempereren door middel van tableren voor o.a. de juiste ‘knak’ en een mooie glans.
- Basistechnieken van patisserie – van chocoladebiscuit tot chocolademousse.
- Decoreren met vouwchocolade – een ‘foutieve’ verwerking van chocolade voor een patisserie waardige afwerking.
- Roomchocolade opspuiten – de juiste verhouding van chocolade en boter voor chocoladeletters en -figuren met een zachte bite.
- Decoratietechnieken – voor de finishing touch van je zelfgemaakte chocoladegebak.
Let op: de lesstof uit deze cursus komt ook aan bod in de cursussen Patisserie 1 en Patisserie 2.
Dit ga je maken
Na een uitgebreide demo van de docent is er ruim de tijd om te oefenen met het tempereren van chocolade. Daarnaast maak je verschillende decoraties en producten:
- Decoraties en ornamentjes: verschillende technieken voor de afwerking van desserts en gebak, inclusief een patisseriewaardige chocoladestrik!
- Roomchocolade: spuitbare chocolade met een zachte bite.
- Chocoladetruffels met een slagroomvulling.
- Noir désir: taart op basis van chocoladebiscuit met een vulling van chocolademousse en een afwerking van chocoladegelei.
- Zwartewoudtaart: chocoladetaart met een afwerking van vouwchocolade.

Alles op een rij
We vinden het belangrijk dat jij je tijdens de cursus kunt focussen op waar je voor komt: de lekkerste chocoladeproducten maken. Ons team weegt de ingrediënten af, doet de afwas en staat klaar om je te ondersteunen waar nodig.
Boek de cursus Chocolade
Vol
Vol
Vol
Zet mij op de wachtlijst
Is de cursus vol of komt de datum niet goed uit? Schrijf je vrijblijvend in voor onze wachtlijst via de knop hieronder. Dan ontvang je automatisch een e-mail zodra er een plek vrij komt of als er een nieuwe cursusdatum wordt gepland.
Dit vinden onze cursisten
Lees de reviews
veelgestelde vragen
Bekijk hier de antwoorden
We starten elke cursusdag met een kop koffie of thee en natuurlijk iets lekkers uit eigen bakkerij. Vervolgens gaan we de bakstudio in, waar je na een korte theoretische inleiding aan de bak gaat. We werken met groepen van maximaal 10 personen, met voor iedereen een eigen, volledig uitgeruste werkbank. Uitzondering is de Familiebakdag, waarbij je één werkbank boekt voor 2 of 3 personen (van wie minimaal één volwassene).
De cursusdocent geeft uitleg en demonstreert de technieken. Vervolgens maak je de recepten zelf of in tweetallen, met hier en daar wat hulp als dat nodig is. Ons team weegt alle ingrediënten af, doet de afwas en staat klaar om te ondersteunen waar nodig, zodat jij je volledig kunt focussen op waar je voor komt: beter leren bakken. Na het cursusprogramma is er een afsluitende borrel om nog even te ontspannen voordat je aan de reis naar huis begint.
Cursusmateriaal met uitleg, recepten en ruimte voor notities is bij de cursus inbegrepen, net als gebaksdozen en broodzakken om je zelfgebakken producten in te verpakken. We raden je natuurlijk van harte aan om het geleerde thuis goed te oefenen, maar er is geen sprake van verplichte studiebelasting.
Alle cursussen worden gegeven in de B’academie van Robèrt, gevestigd op de eerste verdieping van de voormalige leerfabriek van Oisterwijk. Ons adres is Almijstraat 14, 5061 PA Oisterwijk.
Bij het boeken van de cursus kun je dieetwensen doorgeven. Voor zover mogelijk houden we daar rekening mee.
Lunch
Halverwege de cursusdag serveren wij een lunch. Omdat de lunch wordt geserveerd in buffetvorm, heb je met de meeste allergieën en dieetwensen voldoende keuze. Voor mensen met een glutenintolerantie serveren we broodjes die zonder gluten zijn bereid. Omdat er in onze productieruimtes gewerkt wordt met allergenen, kunnen we nooit garanderen dat deze producten 100% allergeenvrij zijn.
Cursusprogramma
Het is helaas niet mogelijk om cursusprogramma’s aan te passen op basis van allergenen of dieetwensen. Uitzondering is de cursus Patisserie 1, die we op aanvraag aanbieden met glutenvrije ingrediënten (maar let op: omdat de B’academie geen glutenvrije omgeving is, zijn er altijd sporen van gluten aanwezig).
Goed om te weten: in de B’academie werken we standaard met halal gelatine. Voor vegetariërs kunnen we deze vervangen door agar-agar. Ook bieden we vegetarische worstjes voor in het worstenbrood. Indien gewenst kunnen we melkproducten vervangen door plantaardige alternatieven, maar een volledig plantaardige cursus is niet mogelijk.
Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via e-mail of bel ons op 06 455 280 35.
- Zorg voor comfortabele, niet al te gladde schoenen.
- Een schort is geen overbodige luxe. Neem je eigen schort mee of koop op de dag van de cursus een exclusief B’academie-schort bij onze collega’s. Je profiteert dan van 25% cursistenkorting en betaalt slechts €14.95 (i.p.v. € 19.95). Bij de cursussen Patisserie 1 en Brood 1 krijg je een B’academie-schort cadeau.
- Neem een boodschappenkrat en koelbox mee om je zelfgebakken producten mee naar huis te nemen. Wij bieden gebaksdozen en broodzakken om de producten in te verpakken, maar raden aan om een aantal (bewaar)bakjes mee te nemen om vullingen of andere receptonderdelen die ‘overblijven’ in mee te nemen.
- Een pen en een notitieboekje zijn handig om extra notities te maken bij de uitleg van de docent. Zo kun je het een en ander teruglezen als je thuis aan de slag gaat.
Ja, als je toestemming hebt van jouw werkgever kun je je opleidingsbudget inzetten voor een cursus bij de B’academie. Vraag bij je werkgever de facturatiegegevens op en stuur ons deze via e-mail toe, inclusief de cursus en datum waarvoor je wilt aanmelden.