
Seizoenscursus Kerst
De mooiste tijd van het jaar! Reden genoeg om uit te pakken met zelfgebakken ambachtelijke producten. Van brood tot desserts en van zoet tot hartig: maak kennis met diverse technieken en ga goed voorbereid de feestdagen in.
Wat ga je leren?
Een luchtig feestbrood bij het ontbijt, luxe pasteitjes als onderdeel van het diner en natuurlijk een spetterend dessert als afsluiting van de avond. De truc zit ’m in goede basisrecepten en handige voorbereiding. Eén ding is zeker: na deze cursus is kerststress verleden tijd.
Je leert onder andere:
- Bakken vanuit de basis – het belang van basisrecepten en goede ingrediënten.
- De basis van brood – kneden, vormen, rijzen en bakken voor een luchtige panettone.
- Diverse basistechnieken van patisserie – van soezenbeslag en hardewenerdeeg tot pudding op basis van anglaise.
- Werken met bladerdeeg – bladerdeeg bereiden volgens de Hollandse methode (demo) en tips voor de mooiste bladering.
- Bakken – alles over de juiste ovenstand, temperatuur en baktijd.
Met de recepten en technieken uit deze cursus kun je thuis naar hartenlust variëren. Ook na kerst heb je er eindeloos plezier van!
Dit ga je bakken
Onder begeleiding van de cursusdocent maken jullie samen 4 kerstklassiekers. Jullie gaan beiden naar huis met een tas vol lekkers en alle kennis en technieken die je nodig hebt om deze producten voortaan thuis te maken. Handig: het merendeel kun je meenemen en thuis invriezen. Dan is het met de kerstdagen alleen nog een kwestie van vers afwerken en je gasten imponeren.
- Panettone: klassiek Italiaans kerstbrood als variant op de Hollandse feeststol.
- Pasteitjes met zelfgemaakte ragout; die wil je nooit meer anders.
- Profiterole: een spektakelstuk van een soezendessert!
- Chipolatapudding: dé klassieker en favoriet van Robèrt.

Alles op een rij
We vinden het belangrijk dat jij je tijdens de cursus kunt focussen op waar je voor komt: de lekkerste kerstproducten bakken. Ons team weegt de ingrediënten af, doet de afwas en staat klaar om je te ondersteunen waar nodig.
Boek de cursus Kerst
Vol
Vol
Vol
Vol
Vol
Zet mij op de wachtlijst
Is de cursus vol of komt de datum niet goed uit? Schrijf je vrijblijvend in voor onze wachtlijst via de knop hieronder. Dan ontvang je automatisch een e-mail zodra er een plek vrij komt of als er een nieuwe cursusdatum wordt gepland.
Dit vinden onze cursisten
Lees de reviews
veelgestelde vragen
Bekijk hier de antwoorden
Per werkbank mag je met twee personen (beiden minimaal 16 jaar oud) deelnemen aan de seizoenscursussen. Je boekt een werkbank en niet per persoon. Dus ongeacht of je alleen of met twee personen wilt deelnemen boek je één werkbank ter waarde van €395. Wil je met meer personen deelnemen? Dan kun je een extra werkbank boeken.
We starten elke cursusdag met een kop koffie of thee en natuurlijk iets lekkers uit eigen bakkerij. Vervolgens gaan we de bakstudio in, waar je na een korte theoretische inleiding aan de bak gaat. Voor driedaagse cursussen en themacursussen werken we met groepen van maximaal 10 personen, met voor iedereen een eigen, volledig uitgeruste werkbank. Uitzondering zijn de Familiebakdag, waarbij je één werkbank boekt voor maximaal 3 personen en seizoenscursussen, waarbij je één werkbank boekt voor maximaal 2 personen.
De cursusdocent geeft uitleg en demonstreert de technieken. Vervolgens maak je de recepten zelf of in tweetallen, met hier en daar wat hulp als dat nodig is. Ons team weegt alle ingrediënten af, doet de afwas en staat klaar om te ondersteunen waar nodig, zodat jij je volledig kunt focussen op waar je voor komt: beter leren bakken. Na het cursusprogramma is er een afsluitende borrel om nog even te ontspannen voordat je aan de reis naar huis begint.
Cursusmateriaal met uitleg, recepten en ruimte voor notities is bij de cursus inbegrepen, net als gebaksdozen en broodzakken om je zelfgebakken producten in te verpakken. We raden je natuurlijk van harte aan om het geleerde thuis goed te oefenen, maar er is geen sprake van verplichte studiebelasting.
Bij het boeken van de cursus kun je dieetwensen doorgeven. Voor zover mogelijk houden we daar rekening mee.
Lunch
Halverwege de cursusdag serveren wij een lunch. Omdat de lunch wordt geserveerd in buffetvorm, heb je met de meeste allergieën en dieetwensen voldoende keuze. Voor mensen met een glutenintolerantie serveren we broodjes die zonder gluten zijn bereid. Omdat er in onze productieruimtes gewerkt wordt met allergenen, kunnen we nooit garanderen dat deze producten 100% allergeenvrij zijn.
Cursusprogramma
Het is helaas niet mogelijk om cursusprogramma’s aan te passen op basis van allergenen of dieetwensen. Uitzondering is de cursus Patisserie 1, die we op aanvraag aanbieden met glutenvrije ingrediënten (maar let op: omdat de B’academie geen glutenvrije omgeving is, zijn er altijd sporen van gluten aanwezig).
Goed om te weten: in de B’academie werken we standaard met halal gelatine. Voor vegetariërs kunnen we deze vervangen door agar-agar. Ook bieden we vegetarische worstjes voor in het worstenbrood. Indien gewenst kunnen we melkproducten vervangen door plantaardige alternatieven, maar een volledig plantaardige cursus is niet mogelijk.
Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via e-mail of bel ons op 06 455 280 35.
- Zorg voor comfortabele, niet al te gladde schoenen.
- Een schort is geen overbodige luxe. Neem je eigen schort mee of koop op de dag van de cursus een exclusief B’academie-schort bij onze collega’s. Je profiteert dan van 25% cursistenkorting en betaalt slechts €14.95 (i.p.v. € 19.95). Bij de cursussen Patisserie 1 en Brood 1 krijg je een B’academie-schort cadeau.
- Neem een boodschappenkrat en koelbox mee om je zelfgebakken producten mee naar huis te nemen. Wij bieden gebaksdozen en broodzakken om de producten in te verpakken, maar raden aan om een aantal (bewaar)bakjes mee te nemen om vullingen of andere receptonderdelen die ‘overblijven’ in mee te nemen.
- Een pen en een notitieboekje zijn handig om extra notities te maken bij de uitleg van de docent. Zo kun je het een en ander teruglezen als je thuis aan de slag gaat.
- Ga naar ons cursusaanbod of de cursusagenda, kies een cursus en cursusdatum en klik op ‘Aanmelden’. De cursus wordt toegevoegd aan je winkelmandje.
- Ga naar je winkelmandje, klik op ‘Afrekenen’ om verder te gaan en vul je gegevens in.
- Controleer het overzicht van je bestelling en kies je betaalwijze.
- De inschrijving is pas voltooid zodra je hebt betaald via iDEAL of Bancontact. Je ontvangt dan een e-mail met een orderbevestiging en de factuur.
Wordt de cursus vergoed door jouw werkgever en kan de betaling alleen via factuur verlopen? Stuur dan alle factuurgegevens inclusief de datum waarvoor je wilt aanmelden naar les@bijrobert.nl.